اگر قصد انتخاب یک سقف مناسب برای ساختمان خود را دارید و به دنبال بهترین سقف برای اسکلت فلزی میگردید، باید بگوییم که یک سقف مناسب دارای ویژگیهای خاصی است. مانند اینکه یک سقف خوب باید در برابر رطوبت عایق باشد. این بدین معنی است که باید مانع ورود رطوبت به داخل ساختمان شود. همین امر مستلزم به کار بردن مصالح مرغوب و عایق رطوبت نیز میشود. اما ویژگی اساسی دیگر یک سقف خوب، مقاومت آن در برابر آتشسوزی، سرما و گرما ( زمستان و تابستان) میباشد.
همچنین در برابر بارهایی که قرار است تحمل کند باید مقاومت زیادی داشته باشد. البته باید نیروی وزن خود را نیز بتواند تحمل کند. اما در ادامه به معرفی بهترین سقف برای اسکلت فلزی میپردازیم و مزایا و معایب آن را نیز بیان خواهیم کرد.
انواع سقفها برای اسکلت فلزی
اسکلت فلزی در واقع سازهای است که در دهههای اخیر از آن به عنوان متداولترین روش در صنعت ساختمانسازی مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین در مقاومسازی ساختمان نقش مهمی دارد. اما مهمترین نکته در ساخت اسکلت فلزی، نوع سقف برای سازه است. به دلیل اینکه سقف در ساختمانسازی بسیار مهم بوده و باید از متریال مناسبی برخوردار باشد. در این بخش به معرفی انواع سقفها میپردازیم و شما را برای انتخاب بهترین سقف برای اسکلت فلزی راهنمایی خواهیم کرد.
در حالت کلی از سه نوع سقف برای ساخت اسکلت فلزی میتوان استفاده کرد.
سقف کرومیت
به این نوع از سقفهای کرومیت تیرچه فولادی نیز میگویند. در واقع این نوع از سقفها از پیش ساخته شده هستند. این سقف به سقفهای تیرچه بلوک بسیار شباهت دارد. از قدرت تحمل وزن بالایی برخوردار هستند. از آنها در ساخت قطعات مختلف سازه میتوان استفاده کرد. اما نمیتوان گفت که سقف کرومیت یکی از بهترین سقف برای اسکلت فلزی است.
سقف کامپوزیت
به این نوع سقف مختلط نیز گفته میشود. یکی از دلایلی که به آن مختلط میگویند، عملکرد مختلط بتن پ فولاد با یکدیگر است و در تحمل باز نیز باهم کار میکنند. از سقف کامپوزیت (سقف مرکب) یا Composite Slab فقط در سازههای اسکلت فلزی استفاده میشود. بهترین سقف برای اسکلت فلزی همان سقف کامپوزیت است. برای ایجاد یکپارچگی در این نوع سقفها از برشگیر یا نبشی میتوان استفاده کرد. در واقع نبشی به ایجاد درگیری با بتن میپردازد. تحمل فشار در این سقف به وسیلهی بال بالایی تیر و به همراه برشگیر بتن که روی آن است انجام میشود. همچنین نیروی کششی توسط بال پایینی تحمل میشود.
سقف روفیکس (Roofix) نوعی از سقف کامپوزیت است. میتوان گفت از بهترین سقف برای اسکلت فلزی محسوب میشود. برای اجرای این نوع سقف از یک صفحه فلزی مشبک که نام آن روفیکس است و از جنس ورق گالوانیزه است استفاده میشود. از مصالحی که برای اجرای آن نیاز است میتوان به میلگرد، بتن و ورق روفیکس اشاره کرد.
مطلب پیشنهادی: سقف وافل | نقد و بررسی کامل، مزایا و معایب
سقف عرشه فولادی
از دیگر پر کاربردترین سقفها در ساخت اسکلت فلزی، سقف عرشه فولادی است. این نوع از سقف شباهت زیادی به سقف کامپوزیت دارد. در ساخت این نوع سقف از ورق گالوانیزهء کنگرهدار میتوان استفاده کرد. هزینهی اجرای آن کمتر از بقیهی سقفها است. همچنین نیاز به شمعبندی ندارند. برای اجرای این نوع سقف به ورق گالوانیزه، فلاشینگ، بتن، میلگرد و گل میخ نیاز است.
مصالح مورد نیاز برای سقف کامپوزیت
اکنون که متوجه شدید بهترین سقف برای اسکلت فلزی سقف کامپوزیت است به بیان مصالح مورد نیاز آن میپردازیم:
-
بتن و دال بتنی
با توجه به اینکه بتن مقاومت فشاری خوبی دارد، میتوان از آن برای ایجاد یک عضو فشاری در قسمت بالای تیرهای فلزی استفاده کرد.
مقاله مرتبط: نحوه اجرای سقف وافل با اسکلت فلزی
-
میلگرد حرارتی (طولی و عرضی)
معمولا از میلگرد آجدار در آن استفاده میشود. آنها را به فاصلهی ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر از هم و به روی سقف قرار میدهند.
-
پروفیلهای فولادی (لانه زنبوری،…)
از این نوع پروفیلها برای افزایش مقاومت کششی سقف میتوان استفاده کرد.
در واقع اجزای سقفهای کامپوزیت شامل موارد زیر است:
- تیرهای فرعی
- دال بتنی
- شبکه میلگرد حرارتی
- برشگیر
مشاوره ، طراحی ، اجرا و نظارت ساخت
91001424-031
خیابان وحید، چهارراه رودکی، مجتمع عزیزخانی، طبقه 4، واحد 42
تفاوت سقفهای کامپوزیت و کرومیت
متوجه شدیم که سقفهای کامپوزیت بهترین سقف برای اسکلت فلزی میباشد. اما این دو سقف کامپوزیت و کرومیت تفاوتهایی نیز دارند از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
– کامپوزیت تیرچهها از تنوع بیشتری برخوردار هستند. اما کرومیت دارای محدودیت در هنگام انتخاب تیرچه و فاصله آنها است.
– در سقفهای کامپوزیت از چهار تراش و تخته استفاده شده است و دلیل آن این است که از زیر به قالببندی نیازی ندارد. اما کرومیت که این ویژگی را ندارد باعث میشود تا زودتر اجرای آن تمام شود.
– سقف کامپوزیت هیچ محدودیتی برای اندازههای مختلف دهانه ندارد. اما در سقف کرومیت اگر دهانهی آن از ۸ متر بیشتر باشد نمیتوان آن را به کار گرفت.
افزایش سختی و استحکام سقف کامپوزیت
به این نکته نیز توجه داشته باشید که استحکام و سختی سقف کامپوزیت با دیگر سقف ها قابل مقایسه نیست. این ویژگی هم به دلیل روش اجرای آن است. سقف کامپوزیت را به روش میتوان اجرا کرد:
- بدون شمعبندی
- به کمک شمعبندی
در روش به کمک شمعبندی باید در زیر تیرهای فولادی در فواصلی که از قبل تعیین شده شمع قرار بگیرد.
مطلب پیشنهادی: قالب وافل * راهنمای خرید و معایب
مزایای سقف کامپوزیت
یکی از دلایل انتخاب سقف کامپوزیت به عنوان بهترین سقف برای اسکلت فلزی داشتن مزایای زیاد آن است. یکی از مزایای سقف کامپوزیت عدم نیاز به شمعبندی و وجود شرایط برای اجرای چندین سقف به شکل همزمان است.
همچنین از دیگر مزایای آن سرعت بالای اجرای آن است که دلیل آن نیز عدم نیاز به شمعبندی است. همچنین باعث صرفهجویی در میزان مصرف فولاد به دلیل استفاده از مصالح مرکب و کاهش وزن نهایی سقف در مقایسه با سقفهایی که دارای طاق ضربی و تیرچه بلوکی هستند، است.
معایب سقف کامپوزیت
با توجه به تمام مزایایی که سقف کامپوزیت دارد و بهترین سقف برای اسکلت فلزی میباشد. اما دارای معایبی نیز می باشد که باید به آن توجه شود.
- در ساختماهایی که چند طبقه هستند، لولههای تاسیساتی هر طبقه در سقف طبقه زیری خود قرار میگیرد. اما زمانی با مشکل مواجه شوید و نیاز به تعمیرات شود، دسترسی به آن دشوار خواهد شد.
- با توجه به وجود پدیده خزش در میان بتن فشاری، احتمال به وجود آمدن تغییر شکل طولانی مدت وجود دارد.
مطلب پیشنهادی: اجرای سقف وافل و مهمترین نکات اجرای آن
سخن پایانی
در مقاله کوشیدیم تا در رابطه با بهترین سقف برای اسکلت فلزی مطالب مفیدی بیان کنیم. فهمیدیم که سقف کامپوزیت گزینهی مناسبی برای اسکلت فلزی میباشد. سقف کامپوزیت به سقف مختلط نیز مشهور است و در آن از فولاد و بتن استفاده شده است. البته مزایا و معایبی نیز دارد که به آن نیز پرداخته شد و باید مورد توجه قرار بگیرد.
همچنین به مصالح مورد نیاز سقف کامپوزیت نیز اشاره کردیم. در سقف کامپوزیت کنترل لرزشها اهمیتی بسزایی دارد. امیدواریم از این مطلب بهرهی کافی را برده باشید و برای شما مفید بوده باشد. سپاس از همراهی شما بزرگواران و عزیزان.