در ساختمان سازی مدرن و ساخت سازه های بتنی، از جمله ابزارهای مهم و بسیار کاربردی، انواع جکهای سقفی هستند. این جک ها در اجرای پروژه های عمرانی، از تجهیزات مهم و ضروری محسوب می شوند که کاربردهای بسیاری دارند. استفاده از انواع جک های سقفی ربطی به این ندارد که پروژه شما ساختمانی یک طبقه است و یا برجی با طبقات بیشتر، در هر صورت یکی از ملزومات ساخت و ساز به شمار می روند.
هدف از استفاده از جک سقفی تحمل وزن سقف و ثابت نگه داشتن آن تا زمان اتمام ساخت هر طبقه از سازه می باشد. به عبارت دیگر از انواع جک های سقفی به منظور نگهداری موقت سقف استفاده می شود. ایمنی و کیفیت نهایی سازه ها به میزان زیادی به اجرای اصولی و صحیح سقف بستگی دارد که باید به آن بهای بیشتری داده شود.
مزایای جکهای سقفی
استفاده از جک سقفی در اجرای صحیح و اصولی سقف ها تاثیرگذار است. علاوه بر این می توان مزایای دیگری نیز برای آنها برشمرد که عبارتند از:
- اجرا و نصب سریع و در زمان خیلی کمتر
- سبکی وزن
- قابلیت استفاده مجدد
- مقرون به صرفه و اقتصادی
مطلب پیشنهادی: مناسب ترین فاصله جک ها زیر سقف
معایب جکهای سقفی
با وجود مزایایی که استفاده از انواع جکهای سقفی می تواند داشته باشد؛ ولی با این حال معایب زیر را نیز می توان برای آنها برشمرد:
- برخی از انواع جک های سقفی، دارای ضریب بالایی هستند.
- در برخی از انواع جک های سقفی، نصب مهاربند به سختی انجام می گیرد.
با این اوصاف، جک های سقفی بکار رفته در سقف اینتل دک، یکی از بهترین و با کیفیت ترین انواع است که در صنعت ساختمان سازی بکار گرفته می شود.
مشاوره ، طراحی ، اجرا و نظارت ساخت
91001424-031
خیابان وحید، چهارراه رودکی، مجتمع عزیزخانی، طبقه 4، واحد 42
انواع جک های سقف
همانطور که میدانید امروزه در پروژه های مختلف از انواع مختلفی از سقف ها استفاده می شود و به همین دلیل جک های سقفی نیز در انواع مختلفی تولید و به فروش می رسند. هر یک از انواع مختلف جک ها، قابلیت های متفاوتی دارند و به همین دلیل برای کاربری خاصی به کار می روند. در ادامه به چند مورد از مهمترین انواع جک های سقفی اشاره می کنیم:
- جک های بدون صلیب: این نوع از جک ها را می توان ساده ترین نوع در نظر گرفت که در انواع مختلف سقف های بتنی به کار می روند.
- جک های صلیب ثابت: در این نوع جک ها از صلیب ثابت استفاده شده است و به همین دلیل اصلا انعطاف پذیر نیستند. با توجه به طراحی این نوع جک ها، کاربری و موارد استفاده آنها محدود است و تنها در پروژه های خاص به کار می روند.
- جک های عراقی و یا همان U شکل: همان طور که از اسم این جک ها پیدا است از آنها بیشتر در کشور عراق استفاده می شود ولی امروزه بیشتر متداول شده است. ارتفاع جک های عراقی از قابلیت تنظیم برخوردار هستند و بنابراین کاربری راحت تری دارد.
- جک های سقفی T شکل: این جک ها از امکان چرخش برخوردار بوده و نسبت به انواع جک های سقفی دیگر، از توان تحمل بار کمتری برخوردار هستند. برای استفاده از جک سقفی T شکل می توانید ارتفاع آن را توسط رزوه ای که در وسط آن قرار دارد، تنظیم کنید. درست است که این نوع جک ها در برابر فشار از توان تحمل کمتری برخوردار هستند؛ ولی باز هم می توانند در کاربری های بسیاری مانند نصب فوم سقفی به کار روند.
- جک های تلسکوپی، جک های شمعی و … : علاوه بر موارد ذکر شده جک های دیگری نیز وجود دارند که عملکرد بسیار خوبی در پروژه های مختلف ارائه می دهند. از جمله جک های تلسکوپی و شمعی.
مطلب پیشنهادی: قالب وافل * راهنمای خرید و معایب
ابعاد انواع جکهای سقفی
جک های سقفی در قسمت پایینی خود از یک لوله با قطر تقریبی 6 سانتیمتر تشکیل شده اند که این لوله در حدود 2 میلیمتر ضخامت دارد. قسمت بالایی این تجهیزات که جنسی مانند لوله دارند نیز ضخامتی معادل 2.5 میلیمتر و قطری برابر با 5 سانتیمتر دارد. البته این اندازه ها و ابعاد در مورد جک های عراقی U شکل، صلیب دار و T شکل صدق می کند و جک های سقفی صلیب متحرک را می توان در ارتفاع مختلفی تولید کرد.
در حالت کلی تحمل بار در انواع جک های سقفی به میزان 1.5 تن می باشد. شما می توانید برای خرید انواع جک های سقفی در ابعاد استاندارد 3.20 متر ارتفاع با وزن 14 کیلوگرم اقدام کنید. البته مهمترین نکته در زمان خرید این جک ها توجه به بدون درز بودن لوله های آنها است. این لوله ها به هیچ وجه نباید درز داشته باشند تا توان تحمل بار در آنها خدشه دار نشود.
مطلب پیشنهادی: اجرای سقف وافل و مهترین نکات اجرای آن
نحوه انتخاب جک سقفی مناسب
همان طور که برای انتخاب تجهیزات بتن ریزی و قالب بندی باید به نکات مهم آن دقت شود، در مورد انتخاب جک های سقفی نیز باید به محل استفاده از آنها و شرایط ساخت و ساز دقت کنید. به عنوان مثال در برخی مواقع ممکن است تنها نگهداری یک آرماتور و یا تکه خاصی را به عنوان پل مد نظر داشته باشیم که در این حالت نیازی به انتخاب جک های T شکل و یا صلیبی نیست. استفاده از جک های عراقی برای چنین مواردی بهترین انتخاب خواهند بود و می توانند شرایط بهتری به لحاظ فضای کار ایجاد کنند.
لکن ممکن است در مواقعی نیز نیاز به پوشش قسمت های بیشتری از سقف احساس گردد. در این حالت انواع T شکل و یا صلیبی ثابت می توانند پوشش دهی بیشتری را ارائه دهند. استفاده از این نوع جک ها در چنین شرایطی نیاز به خرید جک های بیشتر و یا اجاره آنها را کاهش خواهد داد و مقرون به صرفه خواهد بود.
ناگفته نماند که ارتفاع و وزن عواملی هستند که می توانند انتخاب های ما را تغییر دهند. پس بهتر است دقت کنید بر اساس کاربرد و نیازتان می توانید از انواع جک های سقفی استفاده کنید زیرا کاربرد هر کدام متفاوت است. جک های سقفی بکار رفته در سقف وافل می تواند یکی از انواع مورد نیاز ساختمان سازان باشد که از آن بهره مند می شوند.