قالب های وافل از اجزای غیر ماندگار و مهم در سقف های وافل هستند که در دو نوع یک طرفه و دو طرفه به کار می روند. این قالب ها با توجه به نوع شان در شکل های مربع و یا مستطیل و در اندازه و ارتفاع معینی تولید شده و به فروش می رسند. برای اجرای سقف وافل باید از نقشه استفاده کرد و با آموزش نقشه خوانی سقف وافل به طرز صحیح اجرای بی نقصی را ارائه نمود. در نقشه در سقف وافل اطلاعات مهمی ذکر می شود که مهمترین آنها عبارتند از:
- ضخامت سقف
- نحوه آرماتوربندی در سقف وافل
- ارتفاع سقف
- ابعاد و نوع قالب وافل
- تعیین قسمت هایی که لازم است به حالت دال بتنی و یا تو پر اجرا گردد.
- نحوه قالب چینی
نکات مهم در نقشه خوانی سقف وافل در اتوکد
در حالت کلی نقشه این سقف از لحاظ فاصله ستون سقف وافل، تیر و فونداسیون درست مانند سقف های دیگر است و تنها در مورد سقف وافل و قالب های یک طرفه و دو طرفه آن با یکدیگر تفاوت دارند. نقشه خوانی سقف وافل به دو قسمت اصلی تقسیم بندی می شود. برای اجرای سقف وافل می توان اطلاعات مهمی را از طریق نقشه خوانی آرماتوربندی سقف آن به دست آورد.
مطلب پیشنهادی: تفاوت سقف وافل یک طرفه و دو طرفه چیست؟
البته بهتر است تذکر دهیم که در صورت وجود هرگونه تناقض بین اجرای سقف وافل با نقشه اتوکد آن، با دردسرها و مشکلات بسیاری مواجه خواهید شد که ممکن است منجر به توقف پروژه گردد. پس بهتر است نقشه را در همان ابتدای فرایند اجرا به صورت دقیق مطالعه و در صورت بروز هرگونه مشکل و یا خطایی فورا با طراح مشورت کنید.
در نقشه خوانی سقف وافل چه اطلاعاتی می توان به دست آورد؟
- ارتفاع سقف: سقف وافل معمولا در سازه هایی اجرا می گردد که ارتفاع بلندی دارند و غالبا این عدد بیشتر از 12 متر می باشد.
- ضخامت سقف: به هنگام طراحی در بیشتر مواقع ضخامت سقف وافل را اندازه ای مابین 30 تا 70 سانتیمتر در نظر می گیرند. انتخاب قالب ها و نحوه چیدمان آنها به ضخامت سقف نیز بستگی دارد.
- ابعاد و نوع قالب وافل: انتخاب ابعاد و نوع قالب وافل می تواند بسته به یک طرفه و یا دو طرفه بودن سقف متغیر باشد.
- نحوه آرماتوربندی سقف وافل: میلگردهایی با اندازه 14 و 16 را در تیرچه و برای قسمت فوقانی سقف از میلگردهایی با سایز 10 تا 12 استفاده می کنند.
- نحوه قالب چینی: با توجه به نحوه قالب چینی در نقشه می توان سرتاسر سقف وافل را قالب چینی کرد.
- بخش دال بتنی: در نقشه وافل نقاطی را که نمی توان برای آنها از قالب های مربع شکل استفاده کرد، معین می کنند تا در این نقاط از دال بتنی توپر استفاده کرد.
بعد از تعیین اندازه قالب وافل و نوع آن، برای اجرا نقشه کاملی در نرم افزار اتوکد طراحی و آماده می گردد. با نقشه خوانی سقف وافل می توان برای قرارگیری در قالب وافل بر روی زیرساز آماده شده اقدام و آنها را به همدیگر متصل نمود. اگر نقشه خوانی به درستی انجام بگیرد قالب ها حتی به صورت جزئی نیز جا به جا نخواهند شد و اجرای بی نقصی را شاهد خواهید بود. همچنین می توان به آموزش نقشه خوانی آرماتوربندی اشاره کرد. این قسمت در اجرای اسکلت بتنی ساختما موثر می باشد. به همین دلیل کسب آگاهی در این زمینه توصیه می شود.
مشاوره ، طراحی ، اجرا و نظارت ساخت
91001424-031
خیابان وحید، چهارراه رودکی، مجتمع عزیزخانی، طبقه 4، واحد 42
نقشه خوانی سقف وافل به چند قسمت تقسیم می گردد؟
آموزش نقشه خوانی سقف وافل را می توان به دو قسمت تقسیم بندی نمود:
- مقطع سقف
- پلان
از هر کدام از این قسمت ها می توان در مورد نحوه اجرای سقف وافل اطلاعات مهم و کارآمدی را استخراج کرد. پس هر دو قسمت به اندازه یکسان مهم و اساسی هستند. در ادامه به هر کدام از این قسمت ها به صورت جداگانه اشاره می کنیم.
نقشه مقطع در سقف وافل
ارتفاع قالب، تعداد و نوع و فاصله میلگردهای طولی، ضخامت سقف، نوع قالب و میلگردهای فوقانی و تحتانی تیرچه ها مواردی هستند که در نقشه مقطع در سقف وافل به آنها اشاره می شود.
مطلب پیشنهادی: سقف وافل لانه زنبوری اسلب چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
نقشه پلان سقف وافل
از مواردی که در نقشه پلان سقف وافل به آنها اشاره می شود مساحتی است که نیاز به اجرای دال توپر دارد. علاوه بر این، در این نقشه تعداد قالب ها نیز تعیین می گردد. نقشه خوانی سقف وافل در این مرحله به پلان قالب چینی نیز شهرت دارد؛ چرا که به جزئیات نحوه چیدمان قالب های وافل اشاره دارد.
البته باید متذکر شویم که نقشه پلان سقف وافل را می توان برای سقف وافل یک طرفه و دو طرفه طراحی نمود. تنها باید به این نکته توجه کنید که قالب های وافل یک طرفه به حالت مونتاژی اجرا می شوند و در نقشه ها باید به نحوه مونتاژ و اتصال اصولی و درست اجزای مختلف اشاره گردد.
مرحله اول آموزش نقشه خوانی سقف وافل – قالب چینی
در مرحله اول آموزش نقشه خوانی سقف وافل باید با توجه به نقشه اتوکد پلان مقطع و قالب چینی، مشخصات و نوع قالب ها را بررسی و آنها را تهیه کنید. سپس باید زیرسازی اصولی و شاسی کشی ها را با توجه به پلان قالب چینی انجام دهید و قالب ها را بر روی شاسی ها قرار دهید.
قالب ها و شاسی ها را با استفاده از قفل به یکدیگر متصل کنید تا به این وسیله در جای خود محکم و ثابت شوند. هر قسمت از سقف که در نقشه به حالت دال تو پر تعیین شده است را نباید قالب چینی کنید و به جای آن به منظور ایجاد سطحی صاف از تخته استفاده کنید. به این شیوه در زمان بتن ریزی سطح صافی ایجاد خواهد شد.
مرحله دوم: قرار دادن آرماتورهای اصلی در سقف
آرماتور بندی در مرحله بعدی قرار دادن انواع قالب وافل در سقف انجام می گیرد. از طریق نقشه آرماتوربندی سقف می توان مشخصات آرماتورهای اصلی را تعیین نمود. همچنین برای انجام این کار باید آموزش هایی صورت گیرد.
مرحله سوم: قرار دادن میلگردهای تقویتی
همان طور که می دانید ممکن است در برخی نقاط بحرانی سقف، از میلگردهای تقویتی به منظور کمک به میلگردهای اصلی استفاده گردد. این میلگردها می توانند سقف را تقویت و استحکام آن را افزایش دهند. در نقشه این سقف می توانید محل دقیق قرار دادن میلگردهای تقویتی را نیز بررسی و اجرای صحیحی را در پیش بگیرید.
درون این مرحله از نقشه خوانی سقف وافل، باید دقت بیشتری داشته باشید تا میلگردها را دقیقا در فواصل معین و همچنین در اندازه های مشخص قرار دهید. در صورتی که آرماتورها را با توجه به نقشه کاملا در محل مناسب و تعیین شده جایگذاری کردید، می توان عملیات بتن ریزی را شروع نمود.
مطلب پیشنهادی: راهنمای عقد قرارداد اجرای سقف وافل
جمع بندی
سقف وافل به دلیل مزایای بسیاری که دارد امروزه در بیشتر سازه ها به انتخاب اول پیمانکاران و طراحان تبدیل شده است. بر همین اساس آموزش نقشه خوانی سقف وافل برای اجرای بی عیب و نقص این نوع سقف بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله سعی شد تا با توضیح مراحل مختلف این نقشه ها به این مساله مهم بپردازیم. مسلما نقشه خوانی آرماتوربندی سقف می تواند برای فعالان این حوزه بحث قابل توجه باشد.